Kenija, Tanzanija in Zanzibar

 

 

1. dan LJUBLJANA – NAIROBI

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča preko evropskega letališča proti Nairobiju (v primeru bližnjega letališča je vključen prevoz iz Ljubljane). Po prihodu namestitev v hotel in kratek počitek. (letalo, H)
2. dan NAIROBI – JEZERO NAKURU. Zajtrk. Zapustimo prestolnico Kenije in se odpeljemo proti severu, k jezeru Nakuru. Na poti uživamo ob prvih pogledih na drugačno deželo okrog nas. Prepustimo se vožnji in počitku, v bližino jezera Nakuru pa prispemo v času kosila. Po kosilu se že začne naša prva pustolovščina, raziskali bomo narodni park Nakuru. Plitko lužnato jezero je dom tisočim flamingom in pelikanom, ki poskrbijo za dinamične razglede. Poleg ptic v parku živijo tudi beli in črni nosorogi, žirafe, pavijani,... Z veliko sreče morda uzremo celo plašnega leoparda! Proti večeru se vrnemo in nastanimo v kampu. Večerja v kampu in nočitev v šotorih. (O,ZKV)

3. dan JEZERO NAKURU – JEZERO NAIVASHA - MASAI MARA. Zajtrk.

Obrnjeni proti jugu se po velikem tektonskem jarku prebijamo do jezera Naivasha. Ko prispemo, se vkrcamo na ladjico in odplujemo novim dogodivščinam naproti. Jezero je znano zatočišče številnih vrst ptic in nilskih konjev. Dopoldne preživimo na jezeru, po kosilu pa se z našimi vozili že vozimo proti enemu najslavnejših rezervatov na svetu, Masai Mari. Leži na jugo-zahodnem delu Kenije in meji na Tanzanijo ter je podaljšek tanzanijskega Narodnega parka Serengeti. Masai Mara z zelo rodovitno prstjo, spremenljivim podnebjem, naravnimi vodnimi viri in bogatimi travniki predstavlja primerno življenjsko okolje za izjemno veliko število živali. V rezervatu žive tudi svetovno znani Masaji, delno nomadsko ljudstvo,ki že več stoletij delijo prostrane savane, gozdove in rodovitno vulkansko območje z živalmi. Še vedno zvesto sledijo kulturi svojih prednikov in jih lahko prepoznamo po značilni zunanji podobi. Takoj po prihodu v park začnemo z iskanjem "velikih petih" (lev, slon, nosorog, leopard, bivol) in seveda še vseh ostalih živali, ki žive v tej divjini. Prenočimo kar znotraj rezervata. Večerja v kampu, nočitev v šotorih v kampu. (O,ZKV)

4. dan MASAI MARA. Zajtrk.

Cel dan namenimo raziskovanju slavne Masai Mare. Park je najbolj znan po vsakoletnih migracijah preko 1,5 milijona živali čez reko Maro. Tudi mi se odpeljemo do reke in morda bomo priča migracijam? Prepustimo se "igri" vožnje po rezervatu, kot se imenuje zaradi nepredvidljivih situacij. Pozorno opazujemo divji svet okoli nas in uživamo v vzdušju mogočne narave. Kosilo si privoščimo kar tam nekje v divjini. Proti večeru, v čudovitih barvah sončnega zahoda, se vrnemo v naš kamp, kjer nas v sen zazibljejo zvoki divjine... Večerja in nočitev v kampu. (O,ZKV)

5. dan MASAI MARA - NAIROBI. Zajtrk.

Še eno jutranjo vožnjo si privoščimo po Masai Mari in kdo ve, kaj vse nas lahko še preseneti. Nato zapustimo kenijskega lepotca med Narodnimi parki in se zapeljemo nazaj v svojevrstvno prestolnico Nairobi. Popoldne in večer izkoristimo za raziskovanje tega modernega, a kaotičnega mesta in prileže se nekaj potovalnega počitka pred nadaljevanjem poti v Tanzanijo. Kaj pa lokalne kulinarične specialitete v mestu in živahen večerni utrip na ulicah? Prespimo v hotelu v središču mesta. (H,Z)

6. dan NAIROBI – ARUSHA. Zajtrk.

Odpeljemo se proti meji s Tanzanijo in se počasi poslovimo od Kenije. Preko mejnega prehoda Namanga vstopimo v Tanzanijo, deželo kjer nas čakajo nove zgodbe in kjer nad nami bdi mogočen Kilimandžaro. Po opravljenih mejnih formalnostih nadaljujemo vožnjo proti Arushi. Po prihodu se namestimo v hotelu in si privoščimo še nekaj počitka pred safariji, ki nas čakajo v naslednjih dneh. Lahko se sprehodimo čez ulice "izhodišča" za najlepše Narodne parke Tanzanijo in vsrkavamo še to, drugačno vzdušje nove dežele. Nočitev v hotelu v mestu. (H,Z)

7. dan ARUSHA – TARANGIRE – MANYARA . Zajtrk.

Zdaj je čas za tisto, po čemer Tanzanija slovi. Čakajo nas dnevi pravega safarija v najlepših izmed mnogih Narodnih parkov Tanzanije. V le-teh prebiva preko 4 milijone divjih živali in povsem vsakdanji je dogodek, ko se znajdemo sredi črede slonov, bivolov, zeber, gnujev, žiraf,... Morda opazimo levinjo z mladički, prebudimo spečega leoparda na drevesu, zmotimo nilske konje pri kopanju,... A to je divja narava in seveda bo marsikaj odvisno od sreče. Zapustimo Arusho in se zapeljemo proti z baobabi posejenemu parku Tarangire. S sosednjimi parki je velik toliko kot naša Slovenija in po teh prostranstvih se giblje največja koncentracija slonov v Tanzaniji. Vmes nas morda čaka kakšno presenečenje za grmom ali naslednjim ovinkom? Kosilo si privoščimo v parku visoko nad reko Tarangire, ki v prevodu pomeni reka divjih svinj. Smo v pravi divjini in pozorni na vse znake, ki nam jih daje neizprosna narava. Proti večeru zapustimo park in prispemo do vasice Mto wa Mbu, ki leži ob narodnem parku Manyara, postavimo šotore in si privoščimo večerjo v kampu. Nočitev v šotorih. (O, ZKV)

8. dan MANYARA – izlet v NGORONGORO (Unesco). Zajtrk.

Vstanemo še pred sončnim vzhodom in uživamo zgodnji zajtrk nato pa se odpravimo na celodnevni izlet proti kraterju Ngorongoro. Spustimo se v njegov objem, navduši pa nas lokacija, mnogi slikoviti razgledi in velika koncentracija živali. Edinstveno okolje ponuja samosvojo izkušnjo in predstavlja enega od vrhuncev potovanja! V kraterju so našle prostor mnoge živali – gnuji, zebre, bivoli, elandi, nilski konji, levi, gepardi, flamingi, šakali, nosorogi, antilope, številne vrste ptic,... Krater pa svojim prebivalcem ponuja dovolj pašnikov in vode preko celega leta, da lahko tukaj preživijo. Cel dan smo v kraterju in raziskujemo njegovo območje. Kosilo imamo kar tam, v tem neverjetnem okolju. Pozno popoldne se vrnemo nazaj v naš kamp, polni novih doživetij... Večerja in nočitev v šotorih v kampu. (O,ZKV)

9. dan MANYARA – JEZERO EYASI. Zajtrk.

Ponovno vstanemo zgodaj in izkoristimo jutro za raziskovanje narodnega parka Manyara, ki leži ob vzhodnem robu velikega tektonskega jarka. Že na vhodu piše, da iz parka ne smemo vzeti nič razen hrane za dušo, spravo za srce in navdih za misli. Park je znan po pticah, ki žive na obrobju istoimenskega jezera, levih, ki plezajo na drevo, nilskih konjih, žirafah, številnih opicah,... Še pokosimo v parku z najlepšim razgledom na čudovito jezero. Tam ne veš več, kje se konča zemlja in začne nebo, kajti preplet barv je izjemen in ustvarja še eno nepozabno sliko. Potem se vrnemo nazaj v kamp, kjer pospravimo opremo, jo naložimo na džipe in se odpeljemo do jezera Eyasi, kjer živijo bušmani plemena Hadzabe. Tam se utaborimo, sprehodimo po okolici in že je čas za večerjo. Nočitev v šotorih. (O,ZKV)

10. dan JEZERO EYASI – ARUSHA. Zajtrk.

Vstanemo zgodaj in poiščemo vasico kjer žive Bušmani, en košček mozaika številnih plemen Tanzanije. Se še spomnite filma Bogovi so padli na glavo? Če ne, si ga oglejte in boste lahko naredili primerjavo. Obiščemo začasno vasico Bušmanov in če bodo privolili, se bomo skupaj odpravili na lov in naučili nas bodo nekaj njihovih veščin. Kdaj ste zadnjič streljali z lokom, poizkusili domačo pipo, splezali na kako drevo in obrali sadeže? Kosilo si privoščimo nekje v območju Bušmanov. Potem pa se moramo počasi vrniti v civilizacijo in zapeljati proti Arushi. O, kako se prileže večerni počitek v hotelu z vsemi pridobitvami civilizacije! A zgodbe narave ostajajo z nami kot tisti najlepši, nepozabni spomini. Nočitev v hotelu v mestu. (H, ZK)

11. dan ARUSHA – ZANZIBAR(Stone Town- Unesco). Zajtrk.

Odhod na letališče in polet proti Zanzibarju. Visoko nad celino uživamo v prelepih pogledih na Afriko pod nami. Kmalu pa celino zamenja modra barva Indijskega oceana, v objemu katerega leži naš cilj, otok Zanzibar. Slavno ime tega počitniškega otoka, ki pa ni samo to! Pristanemo v bližini mesta Stone Town in vstopimo v drugačen svet. Začutimo skrivnosten pridih arabskega sveta, kajti mesto je bilo skoraj 200 let prestolnica Omanskega sultanata. Vplivi tega časa so pustili neizbrisen pečat na mestu. Ozke ulice, številne mošeje, tržnice, pristanišče, trdnjava,... Drug svet, kjer imamo občutek, da smo nekje na bližnjem vzhodu in ne v Afriki. Seveda so se primešali tudi Afriški vplivi in nastala je nenavadna mešanica, ki vabi s svojo drugačnostjo in prijazna ter barvita prebrisano zapelje v svoj vrtinec dogajanja. Po namestitvi v hotelu se odpravimo raziskovat mesto, ki naj bi bilo tudi rojstni kraj slovitega Freddya Mercuriya. Mogoče najdemo njegovo rojstno hišo? Sprehodimo se čez mestno tržnico, obiščemo anglikansko cerkev in uživamo v zgubljanju po ulicah... Zvečer se prepustimo vzdušju na "promenadi" in si lahko kar tam privoščimo sveže ulovljeno ribjo večerjo... Nočitev v hotelu v mestu. (H,Z letalo)

12. dan STONE TOWN – KENDWA. Zajtrk.

Dopoldne izkoristimo za samostojno raziskovanje mesta in nakupe. Po kosilu zapustimo prijetno kamnito mesto in se odpeljemo proti severu otoka. Naša pot je zanimiva in polna postankov. Zanzibar je že dolgo znan kot otok začimb, katerih pridelavo na veliko so začeli Omanski sultani v 17. stoletju. Še vedno je otok poln teh začimbnih plantaž, katerih nekaj obiščemo tudi mi. Nageljnove žbice, cimet, muškatni orešček, poper, žafran,... Vse to in še več zelo dobro uspeva v značilnem tropskem podnebju Zanzibarja. Na poti spoznamo tudi del temnejše plati afriške zgodovine. Otok je bil namreč nekoč središče trgovine s sužnji... Obiščemo eno od skrivališč za sužnje in izvemo zgodbo o trgovanju... Zvečer prispemo do male vasice Kendwa, našega pravega malega raja. Si zdaj morda že prepevate tisto znano pesmico o Zanzibarju. Naj samo namignemo: "...palme, banane in kokos, otok cvetoč...". Res je tako, morda še lepše? Zdaj se začne tisti pravi tropski užitek, počitnice so tu! Nočitev v hotelu ob morju. (H,Z)

13. in 14. dan KENDWA.

Dva prosta dneva za uživanje na rajskih plažah Zanzibarja. Zajtrk v hotelu oba dneva. Prosti čas lahko izkoristimo za počitnikovanje, možnost pa imamo uživati tudi v številnih drugih aktivnostih. Možnosti je veliko, od izletov z ladjico za opazovanje delfinov, do "snorklanja", potapljanja, vožnje s tradicionalnim lesenim čolnom... Ali zgolj uživanje počitniškega vzdušja prijetne Kendwe. (H,Z)

15. dan KENDWA - DAR ES SALAM – LJUBLJANA. Zajtrk.

Zapustimo naš raj in se počasi vrnemo nazaj v resničnost. Odpeljemo se v Stone Town, kjer se vkrcamo na ladjo in med doživetja zapišemo še eno. Plovba nazaj proti celini je prava dogodivščina. Po izkrcanju v skladu s časom še možnost zadnjih nakupov v obmorskem Dar Es Salaamu. Še vožnja proti letališču in polet preko vmesnega letališča proti domu. (Z, letalo)

Pridržujemo si pravico do spremembe časa odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, le prilagojen letalskemu prevozu.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev:
Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico
H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…)
H* – nočitev v hotelu 3 /4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina
H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....)

CENA :
2940 € 

OBVEZNA DOPLAČILA:

Vizum za Kenijo - plačilo na kraju samem 50 $
Doplačilo za manjšo skupino 10-14 oseb 120 €
Vizum za Tanzanijo - plačilo na kraju samem 50 $

DOPLAČILA PO ŽELJI:

Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 60 €
Doplačilo za enoposteljno sobo 200 €

Odstopnina (5 %) od vrednosti aranžmaja ** 5%

POPUSTI:
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču 10%
Članski popust od cene aranžmaja 3.5%
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču 20%

CENA (NAJMANJ 15 UDELEŽENCEV) VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine in varnostne pristojbine (225 EUR), notranji let Arusha – Zanzibar, transfer z ladjo Zanzibar – Dar Es Salam, nočitve glede na spodnji opis, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, prevoz z džipi na safariju po Tanzaniji, prevoz z predelanim kombijem na safariju po Keniji, izlet z ladjico na jezeru Naivasha, obisk plemen Masai in Hadžabe, stroške taborjenja (oprema, polni penzion, voda), vstopnine po programu, slovensko vodenje in lokalni vodniki pri 10 ali več potnikih in angleško govorečimi lokalnimi vodniki do 10 potnikov, dodatno zdravstveno zavarovanje Coris.

NOČITVE: 7 nočitev v hotelih 3* z zajtrkom, 6 nočitev v šotorih s polnim penzionom.

Minimalno število potnikov za realizacijo potovanja:10 

 

 

 


Ugodna ponudba potovanj po Afriki:

 


Kenija, Tanzanija in Zanzibar

Deli to vsebino še z ostalimi: