Iran

 

PRVI DAN: LJUBLJANA CARIGRAD TEHERAN nočitev
Zbor udeležncev potovanja na letališču JP Ljubljana, od koder boste po opravljenih obmejnih in letaliških formalnostih poleteli v Carigrad. Pristanek v Teheranu v poznih nočnih urah. Prvi stik z mestom je značilno živahno orientalsko ozračje, pa vendarle manj kaotično kot v drugih arabskih mestih. Po opravljenih vstopnih formalnostih prevoz do hotela, nastanitev in čas za počitek.

DRUGI DAN: TEHERAN zajtrk, večerja
Celodnevni ogled najpomembnejših znamenitosti iranskega glavnega mesta boste začeli z ogledom palače Saad Abad, kjer je živel zadnji perzijski šah Mohammad Reza Pahlavi. Danes je palača preurejena v muzej, kjer je predstavljena zgodovina irana. Mesto Teheran se ponaša s številnimi muzeji, vi boste obiskali Arheološki muzej, kjer boste spoznali bogato zgodovino irana in si ogledali zanimivo zbirko keramike in stekla. Sledil bo ogled muzeja perzijskih preprog in muzeja draguljev, kjer je na ogled znameniti »pavji prestol«, diamant Darja i nur in globus, obsutim z dragulji. Seveda ne boste izpustili niti starih vrat Teherana Bagh e Melli ter večernega utripa na bazarju nočitev.

 

TRETJI DAN: TEHERAN PERSEPOLIS SHIRAZ zajtrk, večerja
Vožnja na letališče in prijava na let v Shiraz, kulturno prestolnico irana in eno najlepših mest, ki slovi kot mesto vrtnic, slavčkov in pesnikov najprej se boste podali do največjega umetnostnega spomenika osrednje Azije, velike palače v Persepolisu, prestolnice nad prestolnicami v času Darija, ki so jo gradili več kot let, nato pa jo je v trenutku porušil Aleksander Veliki, ogledali si boste ostanke najpomembnejših delov palače: Sprejemne dvorane, Prestolne dvorane ali Dvorane stotih stebrov ter številne skulpture in velike reliefe. Nadaljevanje poti do pečine v Naqsh e Rostam, kjer so v skalo vklesane štiri grobnice perzijskih kraljev. Povratek v Shiraz in postanek pri Koranskih vratih, ki stražijo vhod v mesto, kjer vlada posebna sproščenost. V simpatičnem mestecu, kjer se prav vsak obiskovalec počuti lepo, si boste gledali mavzoleja dveh velikih iranskih pesnikov. Saadia in Hafi sa, ki stojita sredi prekrasnih vrtov, mogočno Regentovo mošejo, čudovito dekoracijo iz glazirane keramike na mošeji nasir ol Molk, obiskali pokriti bazar vakils in Vakilovo mošejo nastanitev v hotelu in nočitev.

ČETRTI DAN: SHIRAZ PASARGAD JAZD zajtrk, večerja
Sledi nadaljevanje potovanja proti Jazdu mimo Pasargada, kjer se boste ustavili ob grobnici kralja Kira ii, ki je edinstven arheološki spomenik iz stoletja na poti proti Jazdu boste občudovali čudovito pokrajino, mešanico planot in puščave. Proti večeru prihod v Jazd, nekoč izjemno živahno trgovsko središče, ki je danes pod zaščito Unesca in središče zaratustrstva. Pripadniki religije, ki jo je ustanovil prerok Zaratustra v stolprnšt, častijo ogenj, ki ga skrbno varujejo v ognjenem templju. Prvi ogledi, nastanitev v hotelu, nočitev.

PETI DAN: JAZD NAIN ESFAHAN zajtrk, večerja
Ogled Jazda: Stolpa tišine, Tempelj večnega ognja, kjer sveti ogenj gori že od davnega leta , Abadovi vrtovi in seveda slikoviti bazar. Nadaljevanje poti po osrednjem delu Perzije do naina, kjer bo postanek za ogled Petkove mošeje nadaljevali boste do Esfahana, bisera vseh iranskih mest. Pod dinastijo Safavidov ( st.) je tu umetnost dosegla svoje zlato obdobje, v tem času je nastal tudi sloviti imamov oz. Kraljevi ali Šahov trg z nizom palač, verskih shajališč, sprehajališč in tržnic, ki so danes pod zaščito Unesca. Nastanitev v hotelu in nočitev.

ŠESTI DAN: ESFAHAN zajtrk, večerja
Oglede boste pričeli s čudovitim glavnim trgom Naqsh e Jahan, dolgim več kot metrov, ki ga obdajajo veličastna poslopja in stebriščna sprehajališča, na vsaki strani pa ga krasijo spomeniki; Kraljeva mošeja, mošeja Lotfalah, monumentalni vhod kraljevega bazarja in palača Ali Qapu, ki označuje vhod v šahovo z vrtovi obdano domovanje ogledali si boste tudi izdelavo miniatur, po katerih je mesto znano po celem svetu. Popoldan sledi ogled armenske četrti Jolfa s katedralo Vank. Vrnitev na bazar, kjer bo nekaj prostega časa za nakupe. Vrnitev v hotel, nočitev.

SEDMI DAN: ESFAHAN TEHERAN zajtrk, večerja
Nadaljevanje z ogledi še zadnjih biserov na vaši poti sloviti mostovi čez reko Zayande Rud, stara Petkova mošeja, palača »sedmih nebes« Hasht Behesht s čudovitimi mozaiki in razkošni vrtovi. V poznih popoldanskih urah vožnja do letališča in polet proti Teheranu. Po pristanku vas bomo povabili na večerjo v tradicionalno restavracijo, nato pa zaslužen počitek nastanitev v hotelu in nočitev.

OSMI DAN: TEHERAN CARIGRAD SLOVENIJA zajtrk
Prevoz na letališče in polet preko Carigrada proti Ljubljani organizirani avtobusni prevoz v Maribor, Celje in Ljubljano.  

CENA:min. 25 oseb 1.469€  

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz na relaciji Ljubljana - Carigrad - Teheran - Carigrad - Ljubljana in notranja leta Teheran - Shiraz ter Esfahan - Teheran, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni prevozi po programu, 7x prenočevanje z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4*, 6 večerij v hotelih oz. restavracijah po programu, vse oglede z lokalnimi vodniki in spremljevalci z vključenimi vstopninami, osnovno nezgodno zavarovanje, slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 

ODHODI: 30.09., 28.10., 25.12.2012  

DOPLAČILA ob prijavi: - enoposteljna soba 135 €, - doplačilo za novoletni odhod (naknadno), - vizum 65 €
 
VODNIKU na poti:  osnovne napitnine 40 € (tudi otroci),  

POPUSTI: otrok do 12 let na dodatnem ležišču (v sobi z dvema odraslima) 15%,  

POMEMBNO:  V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga.

   

 


Iran

 


Ugodna ponudba potovanj po Aziji:

Deli to vsebino še z ostalimi: