Madžarska

 

Madžarska je postala po letu 1960 po številu turistov pomembna turistična država. Ponuja znamenitosti glavnega mesta Budimpešte, naravne lepote pokrajine in kulinarične ter etnografske posebnosti. Glavna značilnost madžarske kuhinje je paprika od 18. stoletja naprej, ko so jo vpeljali Turki. Namesto masla in olja že od nekdaj uporabljajo svinjsko mast. Znane specialitete so golaž, kokošji paprikaš, ribje juhe, mesne palačinke, ipd.Med žganimi pijačami je najbolj znana palinka. Madžari tako pravijo pravemu, čistemu in naravnemu žganju, zvarjenemu izključno iz sadja, pretežno iz hrušk in sliv. Madžarska slovi tudi po vinih. Najbolj znano belo vino pridobivajo v okolici Tokaja, npr. težka desertna vina »Aszu« in nekoliko lažja »Szamorodni«. Okrog Blatnega jezera uspevajo bolj pitna, predvsem bela vina, pri mestu Eger pa pridelujejo slovito rdeče vino »bikova kri«.Turistično izredno popularni ples parov čardaš se je razvil v novejši dobi. Čarde so značilni madžarski lokali, kjer ponujajo madžarsko hrano, ob madžarski folklorni in ciganski glasbi.

 

 


Madžarska

 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

Deli to vsebino še z ostalimi: