Berlin in Dresden


1. dan: Ljubljana - Dresden
Odhod iz Ljubljane s parkirišča na Dolgem mostu ob 6. uri zjutraj; vožnja z avtobusom na Gorenjsko, skozi Karavanški predor v Avstrijo in po avtocesti mimo Salzburga proti Nemčiji. Potovanje mimo Münchna in Nürnberga ter Chemnizta v Dresden. Dresden je eno najlepših nemških mest z dragocenimi zgodovinskimi stavbami, ki ga pogosto imenujejo Firence ob Labi. V 16. stol. je mesto postalo prestolnica saških volilnih knezov in tedaj se je začelo naglo razvijati; za vlade Avgusta II. Močnega je doseglo svoj višek in takrat je zraslo največ novih stavb, med katerimi je najimenitnejša Zwinger. Ogled tega razsežnega arhitekturnega kompleksa, ki ga sestavljajo galerije, paviljoni in dvorane z bogatim plastičnim figuralnim okrasjem; po prvotnem načrtu bi moral biti del palače, danes pa stoji kot samostojno poslopje z uravnoteženo slogovno rešitvijo med barokom in rokokojem. Zvečer namestitev v hotelu in nočitev.

2. dan: Dresden - Spreewald - Berlin
Po zajtrku nadaljevanje ogleda mestnih znamenitosti: ogled palače Opere, odlične stvaritve arhitekta G. Semperja iz leta 1878, Schlossplatza, Bruehlische Terasse, obnovljene Frauenchirche ter Fuerstenganga in če bo čas dopuščal po želji še ogled slovite Gemaeldegalerie. Ob pribl. 12. uri odhod iz Dresdna in vožnja proti severu, mimo slikovitega Spreewalda do Berlina. Po prihodu v Berlin najprej orientacijski ogled mesta z avtobusom, nato sledi ogled kulturnozgodovinskih znamenitosti mesta: Brandenburških vrat, ki so jih zgradili l. 1788 kot slavolok zmage po zgledu atenskih propilej, avenije Unter den Linden (Pod lipami), Muzejskega otoka (Museum Inseln), ki ga obliva reka Spree in kjer je predviden ogled slavnega Pergamonskega muzeja, v katerem so shranjena med drugimi tudi tri velika dela antičnega sveta (Pergamonski oltar, vrata iz Mileta in Ištarina vrata). Nato še ogled Nikolajeve četrti, najstarejšega berlinskega jedra ter velemestnega Alexanderplatza z neorenesančno Rdečo mestno hišo (Rotes Rathaus), Neptunovim vodnjakom in katedralo ter 360 metrov visokim televizijskim stolpom. Zvečer namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: Berlin
Zajtrk, nato nadaljevanje ogleda mestnih znamenitosti, med drugim baročnega dvorca Charlottenburg, Reichstaga, Siegessaeula in mimo hiše Checkpoint Charlie, v kateri je prikazana zgodovina zidu in Berlina s fotografijami tistih, ki so poskušali pobegniti na Zahod. Po kratkem predahu sprehod po živahnem Ku’dammu (Kurfuerstendamm – Nasip volilnih knezov), znamenitem več kot tri kilometre dolgem bulvarju, ob katerem stojijo najlepše in najpopularnejše trgovine, gostišča, gledališča, palače in poslovne zgradbe. Najvidnejši simbol je l. 1943 porušeni stolp Gedaechtniskirche, ob katerem stoji sodobna cerkev iz stekla in betona. V bližini je visoka stolpnica im. Europa-Center, v kateri je prek 70 trgovin in restavracij, ogled pa bo zaključen z obiskom trgovine KaDeWe (Kaufhaus des Westens – trgovina Zahoda), ki je ena največjih veleblagovnic v Evropi. Nekaj prostega časa za oglede, nato prevoz do hotela, večerja in nočitev.

4. dan: Berlin - Potsdam
Po zajtrku izlet z avtobusom v Potsdam, nekdanjo rezidenco pruskih kraljev, z dvorci in znamenitimi stavbami v baročnem in klasicističnem slogu. Njegova največja znamenitost je rokokojski dvorec Sanssouci, ob katerem je čudovit terasasti park z vinogradom, vodnjaki in vodometi. Popoldne povratek v Berlin in prosto za posamične oglede in sprehode po mestnem središču z velikimi trgovskimi ulicami, polnimi utripajočega življenja. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: Berlin - Bamberg - Ljubljana
Zajtrk, nato slovo od Berlina in vožnja po avtocesti do Bamberga; daljši postanek za ogled znamenitosti tega prelepega mesta. Staro mestno jedro je sestavljeno iz trgovskega in cerkvenega dela, ki ju povezuje slikovita stara mestna hiša. Nad mestom dominira velika romanska stolnica (Kaiserdom) s štirimi visokimi zvoniki, notranjost pa zaznamuje slovita srednjeveška kiparska umetnina, tako imenovani Bamberški jezdec. Po ogledu nadaljevanje vožnje proti domu, po avtocesti mimo Nürnberga in Münchna proti Avstriji in v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v nočnih urah.

 

CENA VKLJUČUJE:
prevoz z avtobusom na navedeni relaciji, 1x nočitev z zajtrkom, 3x polpenzion v hotelih 3*, vse oglede po programu (brez vstopnin), osnovno nezgodno zavarovanje, zdravstveno zavarovanje Coris ter vodenje in organizacijo potovanja.

DOPLAČILA IN POPUSTI:
Doplačila: enoposteljna soba 100 EUR, vstopnine pribl. 40 EUR.
Popust: otroci do 12. leta na tretjem ležišču 38 EUR.


Cena pri najmanj 45 udeležencih: 389 Eur
Cena pri najmanj 35 udeležencih: 437 Eur

 

ODHODI: 27.4., 1.5., 22.6., 28.8., 25.9., 26.10.2013

 

 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

 


Berlin in Dresden

Deli to vsebino še z ostalimi: