Križarjenje po Volgi

 

1. - 3. dan: Ljubljana - Moskva
Zbirališče na ljubljanskem letališču ob 10. uri in polet v Moskvo. Po pristanku prevoz na ladjo, večerja in nočitev. Drugi in tretji dan sta namenjena obisku in ogledu Moskve z okolico. Panoramski ogled mesta z avtobusom: Kremelj s katedralo, Rdeči trg, cerkev Nasilija Blaženega, Bolšoj teater. Za ostale oglede se bomo za doplačilo lahko odločili na licu mesta. Zajtrk, večerja in nočitev na ladji.

4. dan: Uglich
Po zajtrku bomo izpluli iz pristanišča ter se ustavili v mestu Uglich. Uglich je nastal leta 1148, svoj razcvet pa je doživel v 13. in 14. stol. Ivan Grozni ga je v 16. stol. proglasil za enega najlepših mest; tja je tudi častno izgnal svojo sedmo ženo. Po njegovi smrti se je v mesto naselil njegov sin Dmitry, kjer ga je kasneje umoril Boris Godunov. Na mestu, kjer se je umor zgodil, je mesto zgradilo veličastno cerkev Sv. Dimitrija. Največji spomenik v Uglichu je Kremelj v središču mesta. V parku si bomo ogledali še dom carjeviča Dmitrija iz 15. stol., katedralo Kristusovega vnebovhoda iz 18. stol. ter cerkev Ivana Krstnika iz 17. stol. Po ogledu vrnitev na ladjo. Večerja.

5. dan: Yaroslavl - Kostroma
Po zajtrku si bomo ogledali mesto Yaroslavl, še en biser starih ruskih mest. Leta 1010 ga je ustanovil princ Yaroslav. Fyodor Volkov je leta 1750 tukaj ustanovil prvo gledališče v Rusiji. Mesto ima najbogatejšo rusko arhitekturo 17. stol. Ogledali si bomo cerkev sv. Ilije ter samostan iz 12. stol., ki velja za najpomembnejšo stavbo. Kosilo na ladji. Po krajšem počitku ogled mesta Kostroma, ki ga je leta 1152 ustanovil princ Jurij kot mesto za obrambo severno-vzhodnih meja Rusije. Ogled Glavnega trga, ki ga domačini zaradi posebne oblike imenujejo ˝ponev˝. Mesto je znano tudi kot dom kraljeve družine Romanov. Sledil bo še ogled samostana Ipatiev ter katedrale Trinity. Večerja na ladji.

6. dan: Nizhny Novgorod
Po zajtrku prispemo v mesto Nizhny Novgorod (staro ime Gorky), ki leži na sotočju rek Oke in Volge. Četrto največje mesto v Rusiji, je v 13. stol. nastalo kot pomembno pristanišče za trgovanje z orožjem. V mestu je bila ena prvih podmorniških baz v Rusiji. Sledil bo panoramski ogled mesta z avtobusom ter obisk Kremlja. Kosilo in večerja na ladji.

7. dan: Čeboksari
Po zajtrku ogled prestolnice republike Čuvašije, mesta Čeboksari. Avtobusni ogled mesta s številnimi znamenitostmi: operno-baletna gledališče, akademija znanosti, čuvaška nacionalna akademija, številna gledališča in muzeji. Prosto za sprehode po prelepih sprehajališčih in obrežjih Volge. Obroki na ladji.

8. dan: Kazan
Po zajtrku bomo prispeli v Kazan, glavno mesto ruske avtonomne republike Tatarstan. Kazan je eno od največjih mest v Rusiji ter pomembno trgovsko in kulturno središče. Leži na sotočju Volge in Kazanke v osrednjem delu evropske Rusije. Kazan so ustanovili v 10. stoletju in je kmalu postal glavno mesto močnega tatarskega kanata. Leta 1552 je Ivan Grozni mesto priključil Rusiji. Leta 1774 so mesto zelo prizadeli upori obmejnih vojaških skupin in kmetov pod vodstvom donskega kozaka atamana Jemeljana Pugačeva. Med vladavino Katarine Velike so ga kmalu spet obnovili in od tedaj ostaja središče tatarske kulture. Ogledali si bomo Kremelj ter ostale glavne znamenitosti. V mestu živi polovica prebivalcev ruske narodnosti, druga polovica pa so Tatari, kar vpliva na samo podobno mesta, v katerem se opazno prelivata krščanska religija in islam. Mesto je pomembno univerzitetno središče, kajti leta 1804 je bila ustanovljena kazanska državna univerza, na kateri je študiralo precej znanih osebnosti, med njimi Lev Nikolajevič Tolstoj in Lenin. Kosilo in večerja na ladji.

9. dan: Samara
Po zajtrku ogled Samare, v obdobju Sovjetov znane kot Kuybyshev. V 16. stol. je nastala kot glavno oporišče ruskega imperija. V obdobju komunizma je postala glavni center vojaške industrije. Danes je pomembno industrijsko in kulturno središče, znano po svojem prelepem pristanišču in tovarni slavne ruske čokolade Rossiyi. Ogledali si bomo umetniški muzej, v katerem so shranjena vsa pomembnejša dela ruskih slikarjev od 16. do 20. stol. Kosilo in večerja na ladji.

10. dan: Saratov
Po zajtrku ogled mesta Saratov, ki ga je leta 1590 ustanovil Ivan Gozni. V njem se je rodil Jurij Gagarin, ki je znan po prvem poletu v vesolje (12.4.1961). Ogledali si bomo katedralo iz 17. stol, ki je zgrajena v baročnem stilu, park, kjer so bile včasih ločene poti za ženske in moške, ulico Kirov ter ostale znamenitosti mesta, ki je znano predvsem po svojem živahnem vzdušju. Kosilo in večerja na ladji.

11. dan: Volgograd
Po zajtrku prihod v Volgograd (bivši Stalingrad), ki leži na edinstveni geografski lokaciji, kjer se srečata Evropa in Azija. Je mesto s pomembno zgodovino; tukaj se je namreč odvijala bitka za Stalingrad (1942), ki je pomenila glavni preobrat v drugi svetovni vojni in ima sloves najbolj krvave bitke v zgodovini. Splet okoliščin (pomanjkanje hrane in orožja) ter močna ruska armada s Stalinom na čelu, sta namreč prisilili Nemce v prvo predajo. Zato je bilo mesto Stalingrad odlikovano z nazivom ˝mesto heroj˝. V spomin na bitko danes stoji 70-metrski spomenik na hribu Mamayev, ki si ga na poti tudi ogledamo. Kosilo in večerja na ladji.

12. dan: Na ladji
Dan namenjen počitku. Zajtrk, kosilo in večerja na ladji.

13. - 14. dan: Astrakhan – Moskva - Ljubljana
Prihod v Astrakhan, ki je največje pristanišče na našem križarjenju po Volgi. Mesto se razteza na enajstih gričih, ki so med seboj povezani z mostovi. Ustanovljeno je bilo v 13. stol kot naselbina Tatarov, danes pa je kozmopolitsko mesto različnih kultur (Rusi, Tatari, Kirgistanci, Kozaki). Ogledali si bomo čudoviti Kremelj z dvema katedralama. Astrakhan je tudi zadnja postaja na našem potovanju, kajti potem se Volga zlije v Kaspijsko morje. Zajtrk, kosilo in večerja na ladji. Zvečer polet v Moskvo, nočitev v hotelu. Naslednji dan polet v Ljubljano.

ODHOD:  24.9.

CENA :
Cena pri najmanj 20 udeležencih: 2.212 Eur
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 2.312 Eur

CENA VKLJUČUJE:
polet Ljubljana - Moskva, Astrahan - Moskva - Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine 170 EUR, zajtrke, kosila in večerje na ladji, nočitevv dvoposteljnih kabinah na ladji, dobrodošlico na ladji, 24-urno recepcijo na ladji, dodatne aktivnosti na ladji (tečaj ruskega jezika, učenje ruskih pesmi,...), večerne predstave na ladji, kapitanovo večerjo, oglede po programu z lokalnimi vodniki, osnovno nezgodno zavarovanje, zdravstveno
zavarovanje Coris, slovenskega spremljevalca in organizacijo potovanja.

DOPLAČILA IN POPUSTI:
Doplačila: enoposteljna kabina 450 EUR, ruski vizum pribl. 60 EUR.
Doplačila na licu mesta: izleti Orožarna, Bolšoj teater, Novodevičny
samostan, Sergejev posad, Tretjakovska galerija in drugi ogledi med križarjenjem, ki niso navedeni v programu - cena naknadno.
Popust: otrok do 12. leta cena naknadno.

Opomba: Vsi obroki in namestitve so na ladji. Potovanje lahko poteka v obratnem vrstnem redu, torej v smeri Astrahan - Moskva. V vsakem mestu, kjer se ladja ustavi, ogledi trajajo od ure in pol do štirih ur. V primeru megle in vremenskih neprilik si ladjar pridržuje pravico do spremembe voznega reda in s tem zaporedja in ur ogledov posameznih znamenitosti.

Vizum: za ruski vizum je potreben vsaj 6 mesecev veljaven potni list, fotografija in izpolnjen obrazec, ki ga dobite v naši agenciji.
Napitnine na poti so priporočene in pričakovane.

 

 

 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

 


Križarjenje po Volgi

Deli to vsebino še z ostalimi: