S Transsibirsko železnico v Mongolijo in na Kitajsko

 

 

1. dan: Ljubljana - Moskva
Zbirališče potnikov na ljubljanskem letališču v jutranjih urah. Po opravljenih mejnih formalnostih polet letala proti Moskvi. Obrok na letalu. Po prihodu v Moskvo prevoz do hotela, namestitev in večerja. Sprehodili se bomo po moskovskih ulicah, Rdečem trgu in doživeli večerni utrip prestolnice. Nočitev v hotelu.

2. dan: Moskva - Odhod vlaka po Transsibirski železnici
Po zajtrku ogled Kremlja in njegovih cerkva, panoramski ogled mesta z avtobusom. Med drugim si bomo ogledali Bolšoj teater, Olimpijski stadion, Univerzo Lomonosov ter se sprehodili po mestnem središču. Večerja, prevoz na železniško postajo Jaroslavski in odhod vlaka po transsibirski železnici ob 23.45. Namestitev v kabine in nočitev na vlaku.

3. - 5. dan: Potovanje z vlakom
Med vožnjo do Irkutska, ki je na 5185. km naše poti se bomo peljali mimo Vjatke (956 km), Perma (1434 km). Med 1600. km in 1900. km proga prečka Ural, na južni strani na 1777. km proge pa ne smete prezreti velikega belega obeliska, ki označuje mejo med Evropo in Azijo. Na 1818. km proge je mesto Jekaterinburg je in na 2102. km bomo uradno prestopili mejo s Sibirijo. Sledi vožnja mimo Tyumna (2138 km) najstarejšega mesta Sibirije, Omska (2716 km), mesta, kamor je bil izgnan Dostojevski leta 1849, Novosibirskega (3343 km), največjega sibirskega mesta, Krasnojarska (4098 km), mesta ob reki Jenisej, ki je nastalo iz kozaške trdnjave ter se razvilo v veliko mesto zaradi odkritja zlata v 19. stol. V vseh krajih bodo krajši postanki, ki so odlična priložnost za spoznavanje kulture v nekaj minutah, saj vsa »kultura« pride na železniško postajo. Postanek vlaka za ta mesta pomeni priložnost za trgovanje, prodajo spominkov in hiter ogled bližnje okolice. Potovanje z vlakom pospremijo pogledi na čarobno pokrajino, sibirsko stepo. Med vožnjo nam bodo v restavraciji vlaka postregli z zajtrkom, kosilom in večerjo.

6. dan: Irkutsk
Prihod v Irkutsk ob 7.30 zjutraj. Prevoz v hotel in namestitev. Po zajtrku ogled mesta, na levem bregu reke Angara, ki ga imenujejo tudi »Pariz Sibirije« in je gospodarsko ter kulturno središče srednje Sibirije. Sprehod in ogled delno ohranjenega mesta z lesenimi hišami iz 19. stol., med drugim bomo videli hiše dekabristov, upornih oficirjev, ki so bili sem izgnani leta 1825, Belo hišo iz 18. stol., nekdanji sedež sibirskega guvernerja, Odrešenjsko cerkev in druge zanimive stavbe, ki pričajo o močni trgovski povezanosti mesta z Mongolijo in Kitajsko. Kosilo in večerja v mestu. Nočitev v hotelu.

7. dan: Bajkalsko jezero
Po zajtrku celodnevni izlet na Bajkalsko jezero, ki ga imenujejo » Biser Sibirije« in je naravna posebnost ne le v Aziji, temveč v svetovnem merilu. Po prostornini je največje sladkovodno jezero na svetu, pa tudi najglobje na svetu (1741 m), s številnimi endemičnimi živalskimi vrstami (ribe, bajkaljski tjulnji...). Od leta 1967 je skupaj z okolico narodni park, del Unescove svetovne dediščine. Obisk Bajkalskega limnološkega inštituta, ki je del Ruske akademije znanosti in hrani redke primerke flore in favne, živeče samo v tem jezeru. Vožnja z ladjico po Bajkalskem jezeru. Kosilo. Vrnitev v Irkutsk, večerja in nočitev.

8. dan: Irkutsk - potovanje z vlakom - Mongolija
Zgodaj zjutraj prevoz na železniško postajo in ob 4.50 odhod vlaka proti Ulan Batorju. Do mongolske meje bomo imeli obroke na vlaku. Mongolija, skrivnostna dežela, ki leži med Rusijo in Kitajsko, se razprostira na prostrani planoti. Za sever so značilne tundre, tajge in gorske
stepe, v srednjem pasu so prostrane stepe in polpuščave, na jugu je puščava Gobi. V svetovno zgodovino je Mongolija stopila v 13. stoletju, z “gospodarjem sveta” - Džingiskanom, velikim kanom Ogdejem ter Kublajkanom, o katerem vemo največ iz poročil Marca Pola. Še danes je to dežela divjih konj in nomadov, ki prebivajo v jurtah, okroglih šotorih, narejenih iz kož, skromno, vendar prijetno opremljenih. Tudi mi bomo
spoznali življenje v jurtah in tradicionalni način življenja. Obroki in nočitev na vlaku.

9. dan: Ulan Bator - Bayangobi
Prihod v Ulan Bator ob 6:30. Po krajšem počitku v hotelu in zajtrku sledi poldnevni ogled prestolnice Mongolije. Sprehodili se bomo po trgu Sukhbaatar in obiskali samostan Gandan. Vožnja v Bayangobi, kamor bo prihod pozno popoldne. Sledi izlet v pokrajino Hugnu Khaan. Ogledali si bomo peščenih sipine in obiskali samostan Uvgun. Na poti k prenočitvenim jurtam se bomo ustavili pri rejcih konj in si ogledali izdelavo airaga - mongolske pijače iz kvašenega kobiljega mleka, ki ga bomo tudi poskusili. Večerja in nočitev v jurtah.


10. dan: Bayangobi - Karakorum - Jezero Ugii
Po zajtrku vožnja v Karakorum, staro mongolsko prestolnico mogočnega Džingiskanovega imperija, kjer bomo obiskali enega od največjih mongolskih samostanov Erdene Zuu, ki hrani izjemne primerke budistične umetnosti 16. stoletja. Kosilo. Po ogledu starodavnega mesta Karakorum, se bomo odpeljali do jezera Ugii, kjer gnezdijo raznovrstne ptice. Na poti še ogled zgodovinskih ostankov turškega imperija. Namestitev v jurtah, večerja in nočitev.

11. dan: Jezero Ugii - Naravni rezervat Hustain Nuruu
Po zajtrku se bomo odpeljali v naravni rezervat Hustain Nuruu, kjer so doma zadnji pravi divji konji na svetu - przewalski konji. Vsi drugi divji konji so le potomci udomačenih pobeglih konj. Po kosilu bomo obiskali razstavo lokalne flore in faune in si ogledali konje v naravnem okolju. Čas bo za pohajanje po bližnji okolici. Namestitev v jurtah, večerja in nočitev.

12. dan: Ulan Bator in največja mongolska prireditev Naadam Festival
Po zajtrku se bomo odpeljali v Ulan Bator. Sledil bo prav poseben dan, kajti prisostvovali bomo Festivalu Naadam, največjemu mongolskemu prazniku. Na centralnem stadionu si bomo ogledali otvoritveni ceremonial in uživali v tekmovanju treh “plemenitih” mongolskih tradicionalnih športov: v lokostrelstvu, rokoborbi in jahanju konj. Nastopajoči se nam bodo predstavili v tradicionalnih živobarvnih mongolskih nošah. Kosilo. Obisk muzeja ter
prosto za nakupe mongolskih spominkov. Slovesna večerja s tradicionalnim koncertom in programom ob Naadam prazniku. Nočitev v hotelu.

13. dan: Ulan Bator - odhod vlaka proti Kitajski
Zajtrk. Ob 7.15 bomo z vlakom nadaljevali pot na Kitajsko, četrto največjo državo na svetu, upravičeno imenujemo deželo velikih iznajdb in odkritij, filozofije in umetnosti. To je dežela ekstremov, starodavnih templjev in prefinjenih palač. Obnemeli bomo pri Velikem Kitajskem zidu in občudovali razsežno Prepovedano mesto oz. Gugong. Kosilo, večerja ter nočitev na vlaku.

14. dan: Na vlaku - Peking
Prihod v Peking ob 14.04. Prevoz v hotel in nastanitev. Po kosilu in krajšem počitku spoznavni sprehod po mestu. Večerja v sloviti kitajski restavraciji. Nočitev.

15. dan: Peking/Prepovedano mesto - Nebeški tempelj
Zajtrk. Dan bo namenjen ogledu Pekinga. Obiskali bomo Prepovedano mesto, ki ga na 720 000 m2 sestavljajo trije glavni deli: Cesarsko mesto, Notranje in Zunanje mesto.V nekdanjih cesarskih palačah je v izolaciji živelo 24 cesarjev dinastije Ming in Qing. Mesto, od koder so cesarji 500 let vladali celotni Kitajski, je eden najbolje ohranjenih kulturno-zgodovinskih kompleksov na Kitajskem. Sledi ogled Nebeškega templja ali Tiantana, ki je simbol Pekinga in najlepši arhitektonski spomenik dinastije Ming. Kitajski cesarji so prihajali v ta tempelj prosit bogove za dobro žetev ali drugo milost. Sledi kosilo v restavraciji. Napotili se bomo do Trga nebeškega miru ali Tiennanmena, največjega trga na svetu, katerega idejni oče je Maozedong. Obkrožajo ga monumentalne in druge stavbe, kot so mogočna Vrata nebeškega miru iz 15. stol., Muzej revolucije, Velika ljudska dvorana, Mavzolej Maozedonga in Spomenik neznanemu junaku. Na Tienanmenu se je odigralo veliko ključnih dogodkov novejše kitajske zgodovine, med drugim tudi tragičen dogodek iz zadnjih študentskih demonstracij leta 1989. Večerja in nočitev.

16. dan: Peking / Mingove grobnice - Veliki zid
Po zajtrku se bomo odpeljali na celodnevni izlet, na katerem si bomo ogledali edino gradbeno stvaritev na zemlji, ki jo je s prostim očesom mogoče videti z meseca: Kitajski zid, obrambni zid, ki je tudi eno od sedmih svetovnih čudes, je delo človeških rok. Zid, ki so ga v današnji obliki zgradili cesarji dinastije Ming med 14. in 16. stoletjem, se vije več kot 3400 kilometrov daleč skozi severno Kitajsko. Kosilo. Nato bomo obiskali tudi znamenite grobnice dinastije Ming, kjer je pokopanih 13 njenih cesarjev. Edini grob, ki je danes odprt za javnost je grob cesarja Wanlija, ki je pravzaprav muzej, v katerem so shranjene čudovite starine in umetnine iz časa Mingov. Vrnitev v Peking, poslovilna kitajska večerja in v nočnih urah prevoz na letališče.

17. dan: Peking - Ljubljana
Zgodaj zjutraj polet letala prek evropskega letališča v Ljubljano.

ODHOD JUNIJ 2013 ( CENA IN DOPLAČILA ZNANA NAKNADNO)

CENA VKLJUČUJE:
polet Ljubljana-Moskva in Peking- Ljubljana v ekonomskem razredu
letališke in varnostne pristojbine,
nočitve v hotelih 4* in 3* v Moskvi, Irkutsku, Ulan Batorju in Pekingu v dvoposteljnih sobah,
nočitve v jurtah (tradicionalnih mongolskih šotorih) po programu,
oglede po programu z vstopninami in lokalnimi vodniki,
vse prevoze in transferje po v programu,
4x nočitev na vlaku Moskva - Irkutsk: spalnik II. razreda v štiriposteljnih kabinah,
polne penzione na vlaku (zajtrk, kosilo, večerja),
vožnjo in nočitev na vlakih Irkutsk - Ulan Bator - Peking: spalnik II. razreda v štiriposteljnih kabinah (na vlaku Irkutsk - Ulan Bator, Ulan Bator - Peking obroki na vlaku),
vse obroke navedene v programu,
angleško govoreče lokalne vodnike v Irkutsku, Ulan Batorju, Pekingu in Moskvi,
osnovno nezgodno zavarovanje,
zdravstveno zavarovanje Coris,
slovenskega spremljevalca in organizacijo potovanja.


DOPLAČILA IN POPUSTI: NAKNADNO

Opomba: Ure, navedene v programu so lokalni časi krajev kamor bomo potovali.

Vizum: Za ruski vizum potrebujete vsaj še 6 mesecev veljaven potni list, 1 fotografijo in izpolnjen obrazec, ki ga dobite v naši agenciji. 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

 


S Transsibirsko železnico v Mongolijo in na Kitajsko

Deli to vsebino še z ostalimi: