Najlepši srbski samostani

 

 

PRVI DAN: SLOVENIJA - BEOGRAD nočitev

Zgodaj zjutraj odhod proti Beogradu, kamor boste prispeli v opoldanskih urah in se podali na ogled glavnih mestnih znamenitosti kot so največja pravoslavna cerkev na Balkanu - cerkev Sv. Save, Hiša cvetja, Novi Beograd, Trg republike z zveznim parlamentom, sprehodili pa se boste tudi po glavni Knez Mihajlovi ulici do trdnjave Kalemegdan. Sledi nastanitev v hotelu in nočitev.

DRUGI DAN: OPLENAC - STUDENICA - KRALJEVO/VRNJAČKA BANJA zajtrk, večerja, nočitev

Zjutraj se boste odpravili proti Šumadiji. Najprej se boste ustavili na beograjski „gori" Avali, kjer so nedavno spet odprli znameniti avalski stolp, s katerega se vidi daleč naokoli. Pot vas bo vodila do vasi Topola, ki ji pravijo tudi srce Šumadije, in do Oplenca, kjer stoji mavzolej slavne srbske dinastije Karadjordjevič (vstopnina vključena) in cerkev sv. Jurija. Nadaljevanje potovanja ob reki Ibar, do samostana Studenica - največje zapuščine Štefana Nemanje iz 12. stoletja. Samostanski kompleks je pod zaščito UNESC-a in velja za zibelko srbske umetnosti, književnosti in temeljni kamen srbske kulture. Zvečer prihod v Kraljevo ali Vrnjačko Banjo in nastanitev v okolici ter večerja.

TRETJI DAN: LJUBOSTINJA - MANASIJA - BEOGRAD zajtrk, nočitev

Po zajtrku vožnja do samostana Ljubostinja - bogate zapuščine kneginje Milice iz 14. stoletja - ki velja za enega najpomembnejših spomenikov t. i. moravske šole. Oglede boste zaključili v zadnjem spomeniku srbske srednjeveške kulture, v samostanu Manasija iz začetka 15. stoletja, ki ga je zgradil despot Štefan Lazarevič. Sledi vožnja proti Beogradu in nastanitev v hotelu. Zvečer ob doplačilu priporočamo večerjo na Skadarliji, kjer boste ob spremljavi tipične starogradske glasbe uživali ob srbski hrani.

ČETRTI DAN: BEOGRAD - KRUŠEDOL - NOVI SAD - SLOVENIJA zajtrk

Dopoldne se boste odpravili proti severu Srbije. Pot vas bo peljala čez Fruško goro, ki ji zaradi čudovite pokrajine pravijo tudi biser Srbije. Ustavili se boste pri enem najlepših vojvodinskih samostanov, Krušedolu, nato pa nadaljevali z vožnjo do drugega največjega mesta Srbije, Novega Sada. Podali se boste do Petrovaradinske trdnjave, ki dominira nad mestom, in se sprehodili po grajskem dvorišču. Sledi še ogled starega mestnega jedra, nato pa vožnja proti Sloveniji, kamor boste prispeli v poznih nočnih urah.

CENA: 229 €

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz, cestne in ostale pristojbine, dve nočitvi z zajtrkom in en polpenzion v hotelih 3*, zunanje oglede, spremstvo in organizacijo potovanja.

ODHODI:
15.08., 20.09., 27.10., 01.11.

DOPLAČILA PO ŽELJI, ob prijavi:
enoposteljna soba 19 €/noč.

DOPLAČILA PO ŽELJI, na poti:
večerja na Skadarliji 22 €, večerja na splavu 21 €, vstopnine

 

 

 


Najlepši srbski samostani

 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

Deli to vsebino še z ostalimi: