Veličastna Turčija

 


1. DAN: LJUBLJANA - ISTANBUL - BURSA
Zbirališče udeležencev potovanja na ljubljanskem letališču v opoldanskih urah. Polet v Istanbul in po pristanku na istanbulskem letališču avtobusno potovanje preko evro-azijskega mostu čez Bosporsko ožino in s trajektom preko zaliva Marmornega morja v Burso, prvo prestolnico Otomanskega cesarstva. Mesto svile ali “zelena Bursa” je bila najpomembnejše mesto za trgovanje s svilo na znameniti »svileni poti«. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

2. DAN: BURSA - TROJA - ASSOS
Po zajtrku ogled Zelene mošeje sultana Mehmeta I Celebi iz 15.stol. in zelenega mavzoleja, kjer je sultan pokopan. Zanimiv bo sprehod po pokritem bazarju Koza Han, kjer še danes prodajajo svilo v vseh njenih odtenkih. Sledi potovanje vzdolž morske ožine Dardanel, imenovane tudi »Helespont«, ki loči Egejsko in Marmorno morje. Prihod v Trojo, kjer bodo ponovno oživele podobe starih romanc, junaštva iz trojanske vojne in prizori iz Homerjeve Iliade. Po ogledu mesta s kopijo trojanskega konja nadaljevanje potovanja v Assos, kjer se srečujejo ostanki nekdanjega grškega mesta na pečini, kjer je Aristotel odprl svojo Akademijo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

3. DAN: ASSOS - PERGAMON (BERGAMA)
Po zajtrku ogled Ateninega svetišča nad mestom - najstarejšega ohranjenega dorskega svetišča v Mali Aziji in nadaljevanje potovanja v Bergamo. Ogled Pergamona, glavnega mesta antične Male Azije in nekdanjega grškega središča znanosti in umetnosti, kjer se je nahajala ena od treh največjih knjižnic antičnega sveta, v kateri je bilo shranjenih več kot 200.000 del. Knjižnico je Mark Antonij pozneje podaril Kleopatri kot poročno darilo. Tu je bil rojen Galen. Ogled Akropole in templjev ter ostankov zdravilišča posvečenega bogu Asklepionu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

4. DAN: PERGAMON (BERGAMA) - IZMIR - EFEZ - PAMUKKALE
Zajtrk in potovanje mimo Izmira v Selčuk oz. Efez. Ogled enega najbogatejših in najpomembnejših antičnih mest: Marijine hiše, templja boginje Artemide iz 550 pr. n. št. in enega od sedmih čudes antičnega sveta, mošeje in Janezove bazilike. V večernih urah prihod v Pamukkale, »Bombažni grad«. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

5. DAN: PAMUKKALE »BOMBAŽNIGRAD « - KONYA
Po zajtrku ogled znamenitih teras, prevlečenih z belo kalcijevo plastjo in ogled antičnega grškega mesta Hierapolis, zgrajenega na hribu nad vročimi izviri. Na nekropoli pod zaščito Unesca se nahajajo številni sarkofagi z zanimivimi poslikavami. Popoldne nadaljevanje potovanja mimo jezer Beysehir in Egirdir proti Konyi, nekdanji prestolnici seldžuškega kraljestva. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

6. DAN: KONYA - IHLARA - DERINKUYU - AVANOS
Zajtrk in ogled džamije in mavzoleja Mevlana, ki je služil kot samostan verske sekte “plesočih dervišev”, ustanovitelja, misleca in teologa Mevlane. Tu je shranjenih nekaj najbolj znanih islamskih relikvij, tudi Mohamedova brada. Odhod proti Avanosu v osrednji Kapadokiji. Na poti obisk podzemnega mesta Derinkuyu, ki je bilo z enajstimi nadstropji v globino do 85 m dovolj veliko, da je lahko nudilo zatočišče tisočim kristjanom pred vdorom arabskih plemen. Postanek v kanjonu Ihlara– najdaljši, najgloblji in najzanimivejši dolini v Kapadokiji. V kanjonu se nahaja 105 jamskih cerkva in samostanov in več kot tisoč jamskih bivališč. Ogled Sultanhani Kervansaraya, kjer so se nekdaj ustavljali popotniki, ki so potovali po znameniti »svileni poti«. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

7. DAN: KAPADOKIJA (GÖREME - ZELVE - URGUP )
Celodnevni ogled Kapadokije - “Mesečeve pokrajine”: Učhisar, iz skale izklesana trdnjava in najvišja panoramska točka v Kapadokiji; ogled muzeja na prostem v kraju Göreme, kjer so s freskami poslikane cerkve vklesane v skalo. Kratek postanek v tipični turški vasici Urgup, znani po opuščenih skalnatih bivališčih. Povratek v hotel, večerja in nočitev. Zvečer proti doplačilu priporočamo obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom.

 

8. DAN: AVANOS - HATUŠA - YAZILIKAYA - ANKARA
Zajtrk. In vožnja proti Hatuši, nekdanjemu glavnem mestu Hetitov, in Yazilikaji. Ogled starega mesta, dvojnega obzidja, Levjih vrat in skalnih svetišč v Yazilikaji, ki slovi po reliefih hetitskih božanstev in kraljev. Popoldne prihod v glavno mesto Turčije, Ankaro. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

9. DAN: ANKARA - ISTANBUL
Po zajtrku ogled arheološkega muzeja anatolskih civilizacij, Ataturkovega mavzoleja, trdnjave in mošeje Haji Bayram. Po ogledu avtobusno potovanje v »mesto vseh mest« in nekdanjo prestolnico dveh imperijev - Istanbul. Nastanitev v hotelu. Po želji večerni sprehod po Taksimu, središču novega evropskega dela mesta in po ulici neodvisnosti do Galata stolpa, edinega pomnika nekdanje genovske kolonije. Večerno veduto mesta in osvetljene minarete boste občudovali na obali zaliva “Zlati Rog”. Nočitev.

 

10. DAN: ISTANBUL
Po zajtrku ogled glavnih mestnih znamenitosti: Modre mošeje, cerkve Sv. Modrosti (Hagia Sofia - dolgo časa največja cerkev krščanskega sveta, kasneje spremenjena v mošejo, danes muzej), palače Topkapi (palača osmanskih sultanov, danes muzej z zbirkami porcelana, draguljev, orožja in drugih dragocenosti) in nekdanjega Hipodroma. Po ogledu predlagamo križarjenje po Bosporju, morski ožini, med Evropo in Azijo, mimo trdnjave Rumeli Hisar in mimo palač Dolmabahče in Beylebeyi, pod bosporskima mostovoma…Nočitev.

 

11. DAN: ISTANBUL - LJUBLJANA
Po zajtrku prevoz na letališče in polet proti Ljubljani.

 

CENA VKLJUČUJE:
polet po programu, letališke in varnostne pristojbine pribl. 90 EUR, vse avtobusne prevoze, oglede (brez vstopnin) po programu, 10x nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih lokalne turistične kategorije 4*, 8x polpenzion (zajtrk, večerja) in 2x nočitev z zajtrkom v Istanbulu), slovenskega spremljevalca in lokalnega vodnika, osnovno nezgodno zavarovanje, zdravstveno zavarovanje Coris, vodenje in organizacijo potovanja.


DOPLAČILA IN POPUSTI:
Doplačila: enoposteljna soba 169 EUR, vstopnine pribl. 120 EUR križarjenje po Bosporju, min. 10 potnikov, 25 EUR, obisk tipičnega turškega lokala s folklornim programom 30 EUR.
Popust: otrok do 12. leta na tretjem ležišču 15%.
Cena novoletnega potovanja naknadno.

 

 

 

 


Cena pri najmanj 25 udeležencih: 967 Eur
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.059 Eur


DATUM NAKNADNO.

 

 

 


Ugodna ponudba potovanj po Evropi:

 


Veličastna Turčija

Deli to vsebino še z ostalimi: